Portugalsko dostalo více času na splnění rozpočtových cílů

12.09.2012
čtk

Portugalsko dostalo od věřitelů více času na splnění rozpočtových cílů stanovených pro získání záchranného úvěru 78 miliard eur (1,9 bilionu Kč) od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Portugalský ministr financí Vítor Gaspar dnes oznámil, že EU a MMF souhlasí se zmírněním přísných podmínek, protože ekonomika se propadá hlouběji do recese.

Podle nového cíle tak země v letošním roce může vykázat rozpočtový deficit pět procent hrubého domácího produktu a příští rok 4,5 procenta. V roce 2014 by měl schodek činit 2,5 procenta HDP. Původní cíl počítal s tím, že deficit bude letos 4,5 procenta výkonu ekonomiky a příští rok tři procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Portugalsko zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století kvůli úsporným opatřením, jejichž součástí je snížení počtu státních zaměstnanců a zvyšování daní, které mají dopad na domácí spotřebu. Portugalská vláda očekává, že ekonomika letos klesne o tři procenta a míra nezaměstnanosti by v příštím roce mohla vystoupat na 16 procent. Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc.

Cílem těchto změn je upravit program podle odlišných vnějších a vnitřních skutečností, než se původně čekalo, řekl Gaspar novinářům. Uvedl rovněž, že recese bude příští rok horší, bude činit jedno procento, i když se sníží z letošních tří procent. Vláda tak bude muset i ke splnění nových cílů přijít s dalšími úspornými opatřeními. Zvýší se proto daň z kapitálových zisků a dividend. Vláda již v pátek oznámila, že zvýší odvody na sociální zabezpečení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek