Rozpory o bankovní unii v EU po schůzce ministrů přetrvávají

14.11.2012
čtk

Rozpory mezi státy EU ohledně bankovní unie podle očekávání trvají i po úterním jednání ministrů financí EU. Podle českého ministra financí Miroslava Kalouska by se kvůli plánované bankovní supervizi pod záštitou Evropské centrální banky (ECB) možná musela změnit základní smlouva EU. Podobně se vyjádřilo Švédsko.

ECB by mohla být supervizorem, avšak pak budeme potřebovat zvážit změnu smlouvy, řekl při příjezdu švédský ministr financí Anders Borg. To by ale mohlo být zdlouhavé a složité, jak ukazují i minulé zkušenosti s podobnými změnami v primárním právu EU. Buď musíte změnit smlouvu, takže bude zřejmé, že s každým členem je zacházeno rovnocenně, nebo potřebujete (supervizi) přesunout mimo ECB, řekl Borg.

K případné potřebě měnit smlouvu se kloní i ministr Kalousek, ač podotkl, že jde o právní otázku. Domnívám se, že takováto kompetence by si skutečně vyžádala změnu primárního práva, podotkl.

Třeba Německo tlačí na to, aby dohled ECB zahrnoval jen hlavní banky, nikoli všech asi 6000 finančních ústavů v eurozóně, jak navrhla komise. Británie zase nechce, aby Evropská centrální banka převzala rozhodování, která se týkají jejích zájmů.

České priority

Pro Česko je klíčová otázka vztahu regulátorů mezi zemí, kde sídlí dceřiná společnost zahraniční banky z eurozóny, a regulátorem v jejím domovském sídlu. Důležité je pro ČR i otázka hlasování v evropském bankovním úřadu EBA. Praha chce také zajistit, aby nebylo možné, že bez souhlasu domácího regulátora mateřské společnosti změní své dcery na pobočky. Zatímco dceřiné firmy podléhají pravomocem domácího regulátora, pobočky nikoli.

Premiér Petr Nečas před časem řekl, že je připraven se postavit proti bankovní unii, pokud nebudou české obavy adekvátně uspokojeny. Podle Kalouska se sice jednání posunula, nicméně zatím ne dostatečně.

Cílem EU je pokusit se do prosince dohodnout na nové supervizi, kterou navrhla Evropská komise v reakci na krizi, aby ji mohli schválit na summitu šéfové států a vlád sedmadvacítky. Nový bankovní dohled pod záštitou ECB je jednou z klíčových částí rodící se bankovní unie. K dalším patří společný fond pro řešení problémů bank a mechanismus pojištění vkladů. U nich jsou ale debaty zatím v počátku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek