Rozhodne o předsedovi francouzské pravice soud ?

26.11.2012
čtk

Expremiér François Fillon odmítl uznat porážku ve stranickém souboji o vedení Svazu pro lidové hnutí (UMP). Boj těsně vyhrál Jean-François Copé. Do politického boje se tam vmísí justice, na kterou se Fillon podle svých nedělních slov obrátí.

Ani nestor tradiční francouzské pravice Alain Juppé nedokázal v neděli usmířit dva rozhádané kandidáty na post po Nicolasu Sarkozym. Fillon se rozhodl obrátit na justici. Juppé možnost dalšího vyjednávání vzdal.

Obrátím se na justici, aby se ukázala pravda ohledně výsledků a respektoval hlas (stranických) voličů, sdělil v prohlášení Fillon. Komentátoři hodnotí jeho krok jako bezprecedentní a posiluje v nich obavy, že se Sarkozyho UMP rozpadne.

Osmačtyřicetiletý Copé byl 19. listopadu oficiálně vyhlášen vítězem vnitrostranických voleb. Podle volební komise získal 50,03 procenta hlasů, a porazil tak jen velmi těsně, rozdílem pouhých 98 hlasů, svého soupeře 58letého Fillona.

Fillon nejprve prohru uznal, ale po dvou dnech ji odmítl s tím, že volební komise zapomněla zahrnout do sčítání 1304 hlasů ze tří zámořských území Francie v Tichém a Indickém oceánu. Při zahrnutí těchto hlasů se podle Fillonových výpočtů stává vítězem on.

Voleb nového vedení UMP se mohlo zúčastnit 300.000 jeho členů. Svůj hlas nakonec odevzdalo odhadem přes 50 procent z nich, což je mnohem vyšší účast, než se očekávalo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek