Evropská komise vybízí ČR k dalším důchodovým reformám

18.12.2012
čtk

Evropská komise vyzývá Českou republiku k dalším důchodovým reformám. Pomohly by jí zlepšit stav veřejných financí. V krátkodobém horizontu ČR podle dnes zveřejněné zprávy o rozpočtové udržitelnosti v EU sice nehrozí rozpočtové tlaky, avšak riziko existuje ve střednědobém a dlouhodobém horizontu, a to právě zejména v souvislosti s náklady spjatými se stárnutím populace.

Nedávné penzijní reformy, včetně navýšení věku odchodu do důchodu, podle hodnocení komise byly důležitou odpovědí na dlouhodobé výzvy, avšak ne zcela vyčerpávající. Komise Česko opět vyzvala, aby přehodnotilo plány umožnit takzvané předdůchody.

Předdůchody začnou fungovat od ledna příštího roku a měly by při splnění určitých podmínek pomoct lidem, kteří brzy před odchodem do důchodu přijdou o práci. Lidé, kteří je využijí, třeba nebudou později znevýhodněni při vyměřování starobního důchodu. Stát za ně bude také platit zdravotní pojištění.

Už v květnu nicméně komise podotkla, že navrhovaná možnost podkopává důvěryhodnost a ambice reforem. Vláda nicméně reagovala tím, že systém byl vytvořen na základě dohody se sociálními partnery.

Další reformování veřejného penzijního systému by zlepšilo udržitelnost veřejných financí, píše se ve zprávě. Ta také vybízí k podpoře toho, aby se zejména mladí lidé efektivně zapojovali do navržených systémů financování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek