Katalánsko by o své nezávislosti mělo hlasovat v roce 2014

19.12.2012
čtk

Referendum o nezávislosti Katalánska se podle španělských médií bude konat v roce 2014. Dohodli se na tom šéfové dvou nejsilnějších stran katalánského parlamentu.

Vítězná strana listopadových katalánských voleb Konvergence a jednota (CiU) dosavadního premiéra Artura Mase by měla pokračovat ve vládě a dovést zemi napřesrok k referendu o nezávislosti na Španělsku. Na podpoře pravicové vlády se podle španělských médií dohodli Masovi lidé s Republikánskou levicí Katalánska (ERC). Jejich programy jsou sice zcela odlišné, myšlenka na suverénní katalánský stát je však necelý měsíc po předčasných volbách přivedla ke shodě.

Vedení obou stran zatím o podpoře budoucí vlády CiU hovoří opatrně, jednání budou pokračovat až do čtvrtka, kdy se bude o novém kabinetu hlasovat v parlamentu. Mas se však sešel se šéfem levice Oriolem Junquerasem a lidé z vedení ERC potvrdili deníku El País úspěch jednání. Jednání proběhlo velmi dobře, velmi jsme pokročili. Bude stabilní a silná vláda, zajistíme konání referenda a změny v politice, ekonomice a společnosti, citoval jejich textovou zprávu El País.

CiU získala ve 135členném katalánském parlamentu 50 mandátů, s podporou 21 poslanců levicových nacionalistů však bude mít bezpečně krytá záda. Jak naznačilo i vyjádření ERC, vládě zřejmě neprojdou další přísné rozpočtové škrty, na nichž dosud stavěla svou ekonomickou politiku.

Levice má naproti tomu mezi zásadními body svého programu zrušení poplatku za recepty ve výši jednoho eura (asi 25 korun) nebo snížení daně z příjmu pro chudší obyvatele. Zatím není jasné, jakými kompromisy za podporu ERC Mas zaplatil, dosavadní kurz vlády se však zřejmě částečně změní.

Ostatní strany v katalánském parlamentu, které v minulém volebním období tvořily s CiU koalici, nechtějí vládu vedoucí zemi k nezávislosti na Španělsku podpořit.

Strany podporující suverenitu Katalánska sice získaly ve volbách většinu, výsledek případného referenda o odtržení je však nejistý. V nedávném průzkumu listu El País se pro osamostatnění vyslovilo 46 procent Katalánců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek