Ruské občanství pro Gérarda Depardieua vzbuzuje emoce v celé Evropě

07.01.2013
čtk

Francouzský a evropský tisk podle agentury AFP přivítal s posměchem a někdy i s trochou smutku zprávu, že Gérard Depardieu obdržel ruské občanství a že francouzský herec vidí v Rusku prezidenta Vladimira Putina „velkou demokracii“. Hercův děkovný dopis Putinovi vyvolal vlnu kritiky a sarkasmů ze strany ruské opozice.

Ahoj soudruhu! zní titulek francouzského listu La Presse de la Manche. Tím, že se stal ruským občanem, získal Depardieu přístup k ohromné kráse téměř nekonečných a svobody plných prostor, jakými je Sibiř, alespoň od konce minulé epochy, kdy miliony sovětských občanů byly v gulazích (koncentračních a pracovních táborech v někdejším Sovětském svazu) a plukovník Putin v KGB (sovětské tajné policie), poznamenává redakce.

Je smutné vidět, jak interpret Cyrana a Monte Crista zabředává do trapné historky kolem velkých peněz a poté je zavázán nějakému autokratovi a je přítelem diktátorů, napsal francouzský deník Sud-Ouest v narážce na hercovi vztahy s Putinem a dalšími rozporuplnými osobnostmi.

Ze zvýšení daní vznikl příběh pro pobavení celé planety

V Británii se The Guardian pobaveně pozastavuje nad tím, že se z původního komického sporu mezi hercem a vládou kolem daní stala událost mezinárodního rozměru. Jaký to film! Prezident Hollande bezpochyby nepředpokládal, že jeho záměr zdanit 75 procenty vysoké příjmy bude podkladem pro scénář s celoplanetárním ohlasem, uvedl také francouzský list Le Figaro.

Belgický deník La Libre Belgique přejmenoval herce na Depardieusoviče a ironicky poznamenal, ruský pas mu umožní získávat další peníze natáčením druhořadých filmů v Kazachstánu, zpívat s dcerou uzbeckého diktátora a vystupovat v reklamách na banky a kečup v ruské televizi.

Německý Tagesspiegel zveřejnil kresbu, na které Depardieu coby Obelix nese menhir v podobě bankovek a mincí a je vítán Putinem s podobou Astérixe. Po titulkem Jaký to dárek cituje list kritiku francouzského spisovatele a filozofa Andrého Glucksmanna, který řekl, že se za Depardieua stydí.

Ruská opozice je pobouřena

Nezapomeneme a nikdy mu neodpustíme jeho větu, že Rusko je velkou demokracií, prohlásil redaktor nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy. Spisovatel Eduard Limonov, jeden z nejčastěji zatýkaných opozičních předáků, vyzval Depardieua, aby každého 31. dne v měsíci přišel od 18:00 demonstrovat s ostatními demokraty do centru Moskvy za právo na poklidné shromažďování občanů. Je okouzlený naší demokracií – úplně zdětinštěl, soudí o herci Putinův kritik Vladimir Sokolov.

Vladimir Putin podepsal dekret o udělení občanství Ruské federace francouzskému herci Depardieuovi, oznámil ve čtvrtek Kreml. Prezident podle dekretu v souladu s ústavou vyhověl hercově žádosti. Depardieu prý reagoval s nadšením a slíbil, že se naučí rusky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek