Slovinský premiér ustál nařčení z korupce a zůstává ve funkci

11.01.2013
čtk

Předseda slovinské vlády Janez Janša nařčený z korupce získal důvěru své politické strany a nemá tak důvod odstupovat z premiérské funkce. Janša včera také oznámil, že mu podporu telefonicky vyjádřil i prezident EU Herman Van Rompuy, jeho kancelář tento „výklad telefonátu“ odmítla komentovat. Informovala o tom slovinská tisková agentura STA.

Pozicí premiéra Janši otřáslo vyjádření Komise pro prevenci korupčního chování, která oznámila, že premiér a lublaňský starosta Zoran Jankovič, předseda jedné z opozičních stran, nejsou schopni vysvětlit nesrovnalosti na svých osobních bankovních kontech a v daňových přiznáních od roku 2010. Janša závěry komise odmítá a přiznává, že možná jen nedodal dokumenty včas.

Janša ve středu řekl, že odstoupí, pokud si to jeho Slovinská demokratická strana bude přát. Dnes oznámil, že mu Van Rompuy vyjádřil podporu a popřál sílu odrážet obvinění.

Janša i Janković čelí obviněním z korupce již delší dobu a i proti nim byly namířeny nedávné masové pouliční protesty, které podle organizátorů budou pokračovat. Demonstrace se neminuly účinkem v druhém největším slovinském městě Mariboru, kde byl k rezignaci donucen údajně zkorumpovaný starosta Franc Kangler.

Slovinsko – někdejšího unijního premianta, který přijal v roce 2007 euro – tvrdě postihla světová ekonomická krize. Vláda provádí rozsáhlé rozpočtové škrty, krátí penze a snižuje platy státních zaměstnanců. Mnozí Slovinci úsporná opatření kritizují a obviňují politiky z korupce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek