Volby v Dolním Sasku: FDP nad propastí

11.01.2013
Euroskop

Volební rok 2013 v Německu odstartuje 20. ledna zemskými volbami v Dolním Sasku, které jsou považovány za předzvěst klíčových podzimních voleb do Spolkového sněmu.

Podle aktuálních průzkumů volebních preferencí v Dolním Sasku sice vede vládní CDU Angely Merkelové, ale její náskok na druhou opoziční SPD je „pouze šestiprocentní (při posledních místních zemských volbách v roce 2008 byl výsledný rozdíl mezi těmito stranami dvojnásobný). I zde je tedy patrný trend, který se projevil již v loňském roce při zemských volbách v Severním Porýní-Vestfálsku a Šlesvicku-Holštýnsku – posilování sociálních demokratů a oslabování pozice křesťanských demokratů.

Problematické by pro CDU mohlo být i oslabování pozice jejího současného koaličního partnera, liberální FDP, jejíž preference se pro nadcházející lednové volby pohybují přesně na pětiprocentní uzavírací klausuli (a pro parlamentní volby jsou dokonce jenom 2 %). Vzhledem k tomu, že počátkem ledna CDU kategoricky odmítla koaliční spolupráci se Zelenými z důvodu jejich příklonu doleva (Zelení se vyslovili pro červeno-zelenou koalici s SPD), nezbývá křesťanským demokratům nic jiného než doufat, že se FDP dostane do Zemského sněmu a že společně počtem svých mandátů převýší červeno-zelenou koalici.

Další politické strany (Levice nebo Piráti) kromě čtyř výše jmenovaných by se podle nejnovějších průzkumů do spolkových parlamentů nedostaly. Dá se tedy říci, že v Dolním Sasku hrozí nám Čechům velmi dobře známá situace, která nastala v roce 2010 při volbách do magistrátu hl. m. Prahy, kdy vítězná TOP 09 odešla s prázdnou a vlády se ujala koalice ODS a ČSSD.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek