Protievropská strana UKIP oslabuje britské konzervativce

17.01.2013
čtk

Britská protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) odebírá hlasy vládní Konzervativní straně a poprvé předstihla další vládní koaliční stranu, liberální demokraty. Vyplývá to z průzkumu gaentury Ipsos Mori zveřejněného ve středu.

Konzervativní premiér David Cameron v pátek vystoupí v Amsterodamu s dlouho očekávaným projevem o dalších vztazích Británie s Evropskou unií. Chce vyjednat návrat některých pravomocí z Bruselu. Protievropské křídlo v jeho straně na něj ale tlačí, aby vypsal referendum o členství v EU. Kromě výhrad k EU to konzervativní euroskeptici zdůvodňují i posilováním UKIP.

Průzkum Ipsos Mori tyto obavy potvrdil. Podle něj deset procent lidí, kteří v posledních parlamentních volbách v květnu 2010 volily konzervativce, nyní dává přednost UKIP.

Podpora této strany dosáhla devíti procent, což je zatím nejvíc v tomto průzkumu. UKIP tak předstihl vládní liberální demokraty, kteří se s osmi procenty dostali na nejnižší úroveň od roku 1990. UKIP těží z rostoucí frustrace voličů z velkých stran. Jejich podpora za posledních 12 měsíců se stále postupně zvyšuje, řekl Gideon Skinner z Ipsos Mori.

Podle tohoto průzkumu by v parlamentních volbách nyní nejvíc Britů volilo opoziční labouristy – celkem 43 procent. Na druhém místě jsou s dostupem Cameronovi konzervativci s podporou 30 procent voličů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek