Lotyšský prezident varuje před ztrátou nezávislosti

24.01.2013
Lotyšsko, které se úspěšně vyrovnalo s následky finanční krize, čeká debata o budoucnosti. V uspěchané snaze plnit direktivy Evropské unie může země přijít o nezávislost. Prohlásil to lotyšský prezident Andris Bérziňš.

Lotyšsko patřilo ještě před několika lety ke státům nejvíc postiženým finanční krizí spolu s Řeckem, Irskem nebo Portugalskem. Hrubý domácí produkt země klesl v letech 2008 a 2009 o čtvrtinu. Postupně se ale Lotyšsko za cenu tvrdých škrtů zotavilo z dopadů globální finanční krize a stalo se opět jednou z hospodářsky nejdynamičtějších zemí Evropy. Vláda nedávno oznámila, že v únoru požádá Evropskou komisi o posouzení připravenosti země na členství v eurozóně.

Dosáhli jsme jisté stability a obnovili jsme dobrou pověst v zahraničí, prohlásil prezident Bérziňš na setkání zástupců místních samospráv. Nyní je třeba vyhodnotit, kde se nacházíme a jak budeme postupovat v budoucnu. Prožíváme euforii, že jsme čehosi dosáhli. Otázka dalšího postupu je ale víc než závažná, řekl Bérziňš.

Lotyšsko se podle něj často snaží následovat příkladu jiných států, aniž by přihlíželo ke svým zvláštnostem, například nevelkému počtu obyvatel. Země se v době krize potýkala s masivní emigrací, v Lotyšsku žily v roce 2011 dva miliony obyvatel, což je o 300.000 méně než v roce 2000.

Bérziňš rovněž kritizoval přístup země k plnění direktiv z bruselské centrály EU. Uspěchaně se snažíme dosáhnout požadovaných výsledků, a vystavujeme se tím nebezpečí, že Lotyšsko nepřežije jako nezávislý stát, prohlásil.

Sdílet tento příspěvek