Clegg krtizoval škrty na infrastrukturu

25.01.2013
Britská vláda ohrozila příliš hlubokými škrty ve výdajích na infrastrukturu na začátku svého funkčního období ekonomické oživení země. Ve čtvrtek to prohlásil britský vicepremiér Nick Clegg. Jeho výrok by mohl prohloubit rozpory ve vládní koalici jeho liberálních demokratů a konzervativců premiéra Davida Camerona.

Podle Clegga bylo chybou tolik škrtat v kapitálových výdajích, tedy na silnice, školy a nemocnice. Jeho výroky předcházely dnes zveřejněným údajům, podle něhož britská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zaznamenala pokles o 0,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Pokud by tento pokles přetrval do začátku letošního roku, Británie by zaznamenala třetí recesi od propuknutí finanční krize v roce 2008.

Cleggova sebekritika

Nepříznivé údaje o HDP by mohly zpochybnit nejvyšší rating země a vytvořit tlak na Camerona a jeho ministra financí George Osbornea, aby škrty zmírnili a více podpořili ekonomický růst.

Mám-li být poněkud sebekritický, tak by to byla redukce v kapitálových výdajích, když jsme utvořili koaliční vládu, řekl v rozhovoru s týdeníkem The House. Všichni jsme si uvědomili, že kvůli podoře oživení vlastně potřebujeme mobilizovat tolik státního a soukromého kapitálu do infrastruktury, kolik je jen možné, dodal.

Při nástupu koaliční vlády v květnu 2010 Cameron a Clegg označili redukci deficitu, který byl tehdy 11,2 procenta HDP, za hlavní prioritu. Labouristická opozice vládu opakovaně za škrty kritizovala s odůvodněním, že jsou příliš hluboké a příliš rychlé a dusí ekonomický růst. Osborne ve čtvrtek řekl, že program škrtů nezmění.

Labouristé: jen přiznal chyby

Labouristé označili Cleggovy výroky za přiznání chyby v hospodářské politice. Je to první přiznání toho, že koalice špatně přistupovala k ekonomickému oživení, řekla představitelka labouristů Rachel Reevesová. Clegg a Cameron začátkem ledna potvrdili, že hodlají svou koalici udržet až do konce volebního období v roce 2015, přestože se neshodují v řadě otázek, naposledy, pokud jde o evropskou politiku.

Popularita liberálních demokratů se po vytvoření koalice s konzervativci propadla. Jejich stoupenci jim mezi jiným vyčítají, že porušili předvolební slib nezvýšit školné na univerzitách.

Sdílet tento příspěvek