Řečtí námořníci nadále stávkují, ostrovy jsou odříznuty

04.02.2013
čtk

Desítky řeckých ostrovů zůstanou odříznuty od pevniny kvůli prodloužení stávky řeckých námořníků. Těm se nelíbí úsporná opatření vlády, a tak svůj protest protáhli o 48 hodin. Proti úsporným opatřením protestovali rovněž zemědělci, kteří na krátkou dobu narušovali dopravu na několika dálnicích po celé zemi.

Námořníci zahájili stávku ve čtvrtek a stávka již způsobila výpadky dodávek potravin do obchodů v zemi a ohrožuje zemědělský vývoz na Balkán a do dalších států. Námořníci rovněž požadují zrušení návrhu zákona, který oslabuje vliv odborů zavedením nových pracovních kontraktů mezi majiteli lodí a posádkou.

Zemědělci o víkendu narušovali dopravu protestními okupačními akcemi a rozdávali řidičům zdarma rýži. Protestují proti nejnovějším úsporným opatřením zahrnujícím i snížení daňových přeplatků a subvencí na pohonné hmoty pro zemědělce a zvýšení příspěvků na sociální zabezpečení, které musí zemědělci platit.

Řecká vláda jedná s protestujícími, avšak odmítá ustoupit jejich požadavkům, protože by to mohlo ohrozit snahy vlády na snížení rozpočtového deficitu. Nižší rozpočtový schodek je jednou z podmínek záchranného úvěru od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek