Německo hlásí koňské maso v lasagních, Brusel vyzývá ke kontrolám

14.02.2013
čtk

Aféra s koňským masem na starém kontinentu pokračuje. Skandál se zaměňováním hovězího masa hlásí i Německo. Lasagne s nepřiznaným podílem koniny na základě výsledků testů ohlásil řetězec supermarketů Real a nabídl zákazníkům možnost špatně deklarovaný výrobek vrátit. Prodejce sám ho podle agentury DPA preventivně stáhnul z nabídky už minulý týden při objevení prvního podezření.

Německé úřady dostaly informaci o podezřelé dodávce zboží přes evropský systém včasného varování, uvedlo německé ministerstvo zemědělství. Podezření vyvolal fakt, že zásilka lasagní byla špatně označena. Případ se do médií dostal v polovině ledna, kdy několik supermarketů v Británii zjistilo, že prodávají hovězí maso s podílem koňského. To ale nebylo na etiketě deklarováno a zákazníci neměli ani ponětí, že si kupují koňské místo hovězího.

Více na Euroskopu: Koňské handlování za miliony eur

V minulých dnech se přítomnost koňského masa objevila v lasagních, které se prodávaly ve více evropských zemích, například ve Francii a Británii. Z pultů prodejen je stáhly i supermarkety v Irsku a Švédsku. Podle některých hlasů mohlo koňské maso pocházet z Polska nebo Rumunska. Obě země to ale zpochybnily.

Kvůli narůstajícímu skandálu s koňským masem se ve středu večer v Bruselu sešli ministři zemědělství zemí Evropské unie. Po skončení schůzky oznámil evropský komisař pro zdraví Tonio Borg, že Evropská komise vyzvala všechny členské země EU k intenzivnímu monitorování produktů z hovězího masa, včetně namátkových kontrol DNA, aby se zjistilo, zda neobsahuje koninu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek