Berlusconi: Některé země možná budou muset opustit eurozónu

20.02.2013
čtk

Některé země možná budou nuceny opustit eurozónu, pokud se z Evropské centrální banky (ECB) nestane takzvaný věřitel poslední instance. Řekl to dnes bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, jemuž před parlamentními volbami v Itálii narůstají preference. Berlusconi podobný názor v minulosti už vyslovil.

„Euro je slabá měna, protože nemá centrální banku, která by ho podpořila,“ řekl Berlusconi v internetovém vysílání deníku Corriere della Sera. „Pokud nadále nebude mít banku, která bude garantovat státní dluhopisy a která není připravena tisknout peníze, některé země mohou být nuceny vrátit se k národním měnám,“ řekl.

Šestasedmdesátiletý mediální magnát Berlusconi podobný názor v minulosti už přednesl. Za možného kandidáta, který by mohl eurozónu opustit, označil například Itálii. Z eurozóny by podle něj mohlo odejít i Německo, i když z jiných důvodů, než slabé země jižního křídla. Berlusconiho ale své výroky ve většině případů později korigoval.

Za věřitele poslední instance se označuje instituce, která poskytuje úvěry komerčním bankám a dalším relevantním institucím, které se dostanou do finančních potíží a nemohou si úvěry jinak zajistit. Zpravidla tuto funkci plní centrální banky. Americká centrální banka (Fed) takovou funkci má, ECB nikoliv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek