Evropská komise zatím nechce komentovat vládní krizi v Bulharsku

21.02.2013
čtk

Evropská komise prozatím nechce komentovat vládní krizi v Bulharsku, která ve středu vyústila v překvapivou rezignaci premiéra Bojka Borisova a jeho kabinetu. Naopak předseda socialistů v Evropském parlamentu Hannes Swoboda považuje premiérovu demisi za logický důsledek antisociální politiky, Borisovův kabinet podle něj chybně obvinil ČEZ z hospodářské a politické krize v zemi. Vláda tohoto členského státu EU již několik dní čelí sílícímu tlaku opozice a masových protestů proti cenám za elektrickou energii.

„Situace v Bulharsku se vyvíjí. Je to vnitřní demokratický proces a my ho nijak nekomentujeme,“ citoval portál Novinite.com mluvčí komise Piu Ahrenkildeovou Hansenovou. „Je nyní na bulharském parlamentu, aby rozhodl o dalších krocích.“

Ahrenkildeová Hansenová k násilnému vývoji některých protestů řekla, že „Evropská komise plně důvěřuje demokratickému procesu v Bulharsku“ a že tato balkánská země „dokáže dodržet zákony a pořádek“.

Komise se také nechce vyjadřovat k situaci na energetickém trhu, kde česká společnost ČEZ čelí hrozbě odejmutí licence. Bulharský státní regulační úřad již v této věci zahájil řízení. Ve středu mluvčí Evropské komise pro energetiku Marlene Holznerová podotkla, že odpovědnost je v první řadě na členské zemi, především pak na příslušném regulačním úřadu.

Sociální nepokoje v Bulharsku podle Swobody vyvolaly privatizace základních služeb bez zvážení dopadů na veřejnost společně s tvrdými úspornými opatřeními, uvedla agentura Focus. Swoboda v prohlášení také uvedl, že Borisovova vláda chybně obvinila ČEZ, protože český koncern není odpovědný za ekonomickou, politickou a sociální krizi v Bulharsku.

Autor: Eursokop

Sdílet tento příspěvek