Začaly volby v Itálii. Mohou rozhodnout o budoucnosti eurozóny

25.02.2013
čtk

Menší než očekávaná byla zatím účast v italských parlamentních volbách, v nichž se v neděli a dnes rozhoduje o novém složení parlamentu. Včera se hlasovalo do 22:00, dnes volby skončí v 15:00 hodin. První výsledky hlasování o obsazení obou parlamentních komor by měly přijít krátce poté a oficiální výsledky se očekávají v úterý.

Ve srovnání s minulým hlasováním v roce 2008 byla podle italského ministerstva vnitra volební účast slabší. Podle údajů z 19:00 hlasovalo 44 procent ze 47 milionů oprávněných voličů, což je o 2,5 procenta méně, než před pěti lety. O něco větší účast byla jen ve velkých městech, zejména v Římě a Miláně.

Svůj hlas už dnes odevzdali vůdci nejsilnějších politických formací. Pozornost novinářů vyvolalo zejména hlasování expremiéra Silvia Berlusconiho doprovázené hlučným incidentem. Když Berlusconi vstoupil do volební místnosti v Miláně, vrhly se k němu tři feministky z ukrajinské skupiny Femen s obnaženým poprsím. Protestovaly tak proti expremiérovým hříchům, jejichž vyvrcholením se stalo obvinění ze styku s nezletilou prostitutkou.

Bez většího poprasku naproti tomu hlasoval v Miláně dosavadní premiér Mario Monti, jehož centristické straně předvolební průzkumy přisuzují čtvrté místo. Vůdce levicové opozice Pier Luigi Bersani, který je považován za mírného favorita voleb, odevzdal hlas ve svém bydlišti v Piacenze.

Italské volby napjatě sleduje nejen italská politická scéna, ale i evropské finanční trhy a Brusel. Čeká se, zda zvítězí kandidát ochotný pokračovat v úsporném ekonomickém programu, založeném na rozpočtové kázni, škrtech a úsporách. Krizový propad italské ekonomiky, desetkrát větší ve srovnání s řeckou, by ohrozil celou Evropu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek