Irsko přestane ručit za banky, které přežily krizi

27.02.2013
čtk

Irsko už nebude ručit za vklady svých zbylých tří bank, které přežily finanční krizi. Země tak ukončí neslavnou éru, kdy jedno špatné rozhodnutí uvrhlo Irsko do hluboké krize. Ministr financí Michael Noonan řekl, že garance přestanou platit 28. března. Irsko tak plní další z podmínek nutných k tomu, aby mohlo vystoupit ze záchranného režimu a přestat dostávat finanční pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Irsko se na začátku globální finanční krize v roce 2008 zaručilo za celý svůj bankovní sektor, neboť jedna z velkých bank měla tehdy vážné potíže a hrozilo, že se do problémů dostanou i další banky. Situace se ale později začala zhoršovat a v roce 2010 bylo jasné, že Irsko situaci neustojí. Země se pak stala druhým členem eurozóny, který byl nucen požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Bianco šek, který ve formě garancí tehdejší irská vláda vystavila, byl v té době na zhruba 400 miliard eur (asi 10,2 bilionu korun). Vzhledem k tomu, že se situace dál zhoršovala, narůstala i výše záruk, které by země musela proplácet.

„Ty garance byly rozhodnutím, které se dělalo v nouzi. My jsme se ale z nouzového režimu už dostali, opět máme stabilní bankovní sektor a normálně fungujeme,“ řekl Noonan. Cílem vlády je podle něj do konce roku zcela opustit ochranná křídla, která Irsku poskytují zahraniční věřitelé, a zcela se osamostatnit.

Banky, které krizi přežily, jsou teď většinou v plném vlastnictví státu. Jejich záchrana ale přišla Iry velmi draho: na zhruba 40 procent ročního hrubého domácího produktu. Existence garancí teď bankám nijak nepomáhá, právě naopak. Banky totiž za garance musejí platit nemalé poplatky, což jim zvyšuje ztráty. Vedení bank se proto už delší dobu dožaduje, aby vláda garance zrušila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek