Povolební vyjednávání v Itálii. Krize?

05.03.2013
čtk

Ani týden po italských parlamentních volbách, které skončily nerozhodným výsledkem, se situace na tamní politické scéně
neuklidnila. Vítězný středolevý blok Piera Lugiho Bersaniho nemá v parlamentu většinu a hodlá pravděpodobně sestavit menšinovou vládu.

Rozhodující politická síla, protestní Hnutí pěti hvězd, však stále lavíruje co se týče případné podpory takového kabinetu. Bersani proto šéfovi tohoto hnutí Beppe Grillovi dal ultimátum, v němž hrozí předčasnými volbami. „Grillo by měl konečně říci, co chce udělat, jinak můžeme jít všichni domů a on také,“ řekl šéf Demokratické strany (PD) Bersani v nedělní večerní talkshow na televizní stanici RAI.

V italských volbách levice jen těsně zvítězila nad středopravým táborem kolem expremiéra Silvia Berlusconiho. Bersani má většinu v dolní sněmovně, ale nikoli v Senátu, a nemůže tak sám vytvořit životaschopnou vládu. Berlusconim navrhovanou velkou koalici už Bersani vyloučil, a zbývá mu tedy nejspíš pouze projekt menšinového kabinetu. Pro ten by ale potřeboval získat podporu Beppeho Grilla, jenž se svým uskupením výrazně uspěl a skončil ve volbách třetí.

Šéf Hnutí pěti hvězd ale už dříve uvedl, že nehodlá v parlamentu hlasovat ve prospěch vlády, na níž by se podílela některá z velkých stran. Kvůli nesmiřitelnosti stranických šéfů o víkendu vydal prezident Giorgio Napolitano prohlášení, v němž vyzývá politiky ke zdrženlivosti a rozvaze.

Ti ale zatím ve vzájemné zákopové válce trvají na svých pozicích. Situace by se mohla vyjasnit poté, co Bersani na středečním stranickém grémiu představí osmibodový program reforem, s nímž chce v parlamentu požádat o důvěru. Posun by mohl nastat i po jednáních zákonodárců Hnutí pěti hvězd, kteří se budou radit o strategiích pro vyjednávání s velkými hráči.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek