Španělsko zvažuje fúzí znárodněných bank

06.03.2013
čtk

Španělsko uvažuje o plné nebo částečné fúzi znárodněných finančních ústavů Bankia a Catalunya Banc do jedné skupiny, aby se minimalizovaly náklady daňových poplatníků na záchranu obou bank. Rozhodnutí ale ještě nepadlo a plány jsou stále v počáteční fázi. Uvedla to agentura Reuters odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

V pondělí byl již podruhé za necelý rok zastaven prodej Catalunya Banc, protože nabídky byly nižší, než vláda čekala. Podle jednoho ze zdrojů jsou ve hře tři možnosti. Plná fúze, částečná fúze, při které by si banky udržely své operace a fungovaly jako samostatné jednotky, ale podléhaly by jedné mateřské skupině, a samostatná restrukturalizace Catalunya Banc s tím, že by se vláda později opět pokusila o její prodej.

Catalunya Banc má vysoký tržní podíl v regionu Katalánsko, kteří patří mezi relativně zdravé. Španělský ministr hospodářství pouze potvrdil, že vláda se zabývá několika možnostmi. „Catalunya Banc je solventní, má dostatečnou likviditu a báječné jméno v Katalánsku i zbytku Španělska.

FROB bude studovat různé dostupné možnosti s cílem maximalizovat hodnotu podniku pro daňové poplatníky,“ řekl ministr Luis de Guindos novinářům. Dodal, že vláda doufá ve vytvoření strategického plánu pro oba ústavy v příštích několika týdnech. FROB je fond pro restrukturalizaci bank a vlastní v obou bankách kontrolní podíly. Bankia loni vykázal čistou ztrátu 19,2 miliardy eur (492,5 miliardy Kč), nejvyšší ztrátu, jakou kdy nějaká španělská společnost utrpěla.

Banku musela loni po těžkých ztrátách z realitních úvěrů převzít vláda a společnost požádala o pomoc z evropských fondů v sumě 18 miliard eur. Catalunya získala finanční injekci 14 miliard eur. Pokud by se uskutečnilo spojení obou bank, byla by to podle analytiků zřejmě pro Bankii rána, protože banka původně plánovala, že se vrátí k zisku v letošním roce.

Catalunya ale plánuje zisk nejdříve v roce 2015. Bankia vznikla v roce 2010 spojením sedmi spořitelen, které měly existenční problémy. V červenci vstoupila na akciovou burzu a její akcie si v primární emisi koupily statisíce Španělů, které přitáhla razantní propagační kampaň. Bankia už od té doby ztratila přes 80 procent tržní hodnoty. Před vypuknutím hospodářské a finanční krize ve Španělsku před pěti lety bylo v zemi více než 40 bank. Nyní jich není ani 20 a sektor čeká další slučování. Španělská vláda znárodnila sedm bank a půjčila si z Evropské unie na pomoc bankám 41,5 miliardy eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek