Bulharský prezident v úterý oznámí vládu a rozpustí parlament

11.03.2013
čtk

Bulharský prezident Rosen Plevneliev chce v úterý odpoledne oznámit složení nové vlády a zároveň rozpustit parlament. Sdělil to v rozhovoru pro rakouský list Der Standard. Mělo by podle něj jít o kabinet odborníků, který by pracoval podobně jako vláda bývalého italského premiéra Maria Montiho.

„Nová vláda bude oznámena v úterý v 16:00, ve středu pak začne pracovat. Zároveň bude v souladu s ústavou také rozpuštěn parlament. Vládu vytvoří muži a ženy, kteří si musejí svoji kompetentnost a pověst sami vybudovat od nuly. Jejich společným mottem bude: Evropa, demokracie, ekonomický rozvoj. Všichni se zaměří na konstruktivní dialog a pragmatická řešení,“ prohlásil prezident.

Plevneliev měl doposud s vytvořením nové vlády problémy. Po bouřlivých protestech veřejnosti proti chudobě, korupci a politickým poměrům v zemi padla 20. února vláda Bojka Borisova. Následně sestavení nového kabinetu odmítly všechny tři hlavní parlamentní strany, což prezidenta přimělo hledat někoho jiného, kdo by do předčasných voleb předsedal úřednické vládě. Média koncem minulého týdne informovala, že premiérské křeslo nabídl několika osobnostem, ty ho ale odmítly.

Plevneliev dal v rozhovoru poskytnutém listu Der Standard zároveň najevo, že by si přál, aby následující kabinet pracoval déle, podobně jako Montiho vláda. „Musíme mít více ambicí než jen zorganizovat příští volby a trochu přibrzdit krizi. Musíme využít pozitivní energii, která je nyní v Bulharsku v ulicích a na internetu.“

V neděli daly v Sofii a v dalších městech opět najevo nespokojenost se situací v zemi tisíce lidí. Další demonstrace by se měla v hlavním městě konat v úterý před parlamentem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek