Maďarský parlament schválil kontroverzní novelu ústavy

12.03.2013
čtk

Maďarským parlamentem prošla změna ústavy navržená premiérem Viktorem Orbánem. O schválení dodatků k základnímu zákonu, které by podle varování Evropské unie mohly ohrozit pravomoci ústavního soudu, rozhodli poslanci vládní strany Fidesz.

Proti změnám večer demonstrovalo v centru Budapešti několik tisíc lidí. Šéf Evropské komise José Manuel Baroso a generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland vzápětí nad změnami maďarské ústavy vyjádřili znepokojení. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz novelizace maďarské ústavy lituje.

Novela omezuje operační prostor ústavního soudu a ruší všechna jeho rozhodnutí přijatá před rokem 2012. Tím vlastně ruší možnost využívat starší judikaturu jako precedens. Kritici reformy označují novelu základního zákona za mstu ústavním soudcům za jejich odmítavý postoj k některým dřívějším Orbánovým iniciativám. Šlo zejména o zamítnutý návrh zákona o povinné registraci voličů.

Kritikům ústavní novely vadí také to, že umožní trestní stíhání za bezdomovectví a že bezdětné homosexuální páry nebudou nově označovány jako rodina. Úprava základního zákona podle nich také omezí ekonomickou soběstačnost univerzit či nezávislost církví.

Schulz: změny ústavy lituju

„Tyto dodatky vyvolávají obavy pokud jde o princip vlády práva, práva Evropské unie a standardů Rady Evropy,“ uvedli ve společném prohlášení Barroso a Jagland. Vyjádřili také politování nad tím, že „experti RE a EK neměli příležitost detailně projednat a vyjasnit si tyto dodatky ještě před jejich přijetím“. Rada Evropy a Evropská komise nyní tyto dodatky podrobně posoudí, uvedlo prohlášení.

„Lituji, že maďarský parlament přijal dodatky k ústavě přes vážné pochyby o tom, zda neoslabí demokratické standardy v zemi,“ uvedl předseda EP Schulz. Vyjádřil také zklamání nad tím, že Orbán před hlasováním nepožádal Radu Evropy o stanovisko k navrhovaným dodatkům. „Nejsem jediný, koho znepokojují tyto ústavní změny a jejich možný negativní dopad na vládu práva a na respektování základních práv,“ dodal Schulz.

Barroso kvůli spornému legislativnímu záměru telefonoval Orbánovi už minulý pátek a dal najevo obavy, že změny poruší unijní pravidla. Dopad ústavní novely se snažil zmírnit šéf maďarské diplomacie János Martonyi. Prohlásil, že Budapešť požádá experty Rady Evropy o právní názor. „Jsme připraveni k otevřenému dialogu s kýmkoli, kdykoli a o čemkoli,“ konstatoval ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek