Bulharskou vládu povede diplomat Rajkov

13.03.2013
čtk

Marin Rajkov, dosavadní bulharský velvyslanec ve Francii, se stal předsedou úřednické vlády, která by měla Bulharsko přivést ke květnovým mimořádným volbám. Rajkova včera pověřil vedením vlády prezident Rosen Plevneliev, který zároveň bývalému diplomatovi svěřil řízení ministerstva zahraničí.

Nová vláda se ujme svých pravomocí ve středu, uvedl prezident. Parlament bude rozpuštěn o dva dny později a mimořádné volby se budou konat 12. května. Kabinet bude mít tři vicepremiéry, z nichž jeden bude odpovědný za hospodářský rozvoj, další za sociální politiku a třetí za využívání evropských fondů.

Pevneliev prohlásil, že úřednická vláda by měla posílit důvěru ke státním institucím na základě transparentnosti a občanské kontroly. „Sloužíme lidem a nikoli stranickým elitám,“ řekl prezident. Uvedl, že Rajkovův kabinet bude připravovat mimořádné parlamentní volby, ale sám se do nich nezapojí. Jedním z cílů vlády bude podle Plevnelieva „transparentnost a efektivita v činnosti státních regulačních orgánů“.

Nezbytnost jmenovat úřednickou vládu vyvolalo odmítavé stanovisko tří hlavních parlamentních stran k nabídce prezidenta Plevnelieva, aby se pokusily o sestavení vlády s řádnou parlamentní většinou. Ústava v takové situaci prezidenta zmocňuje sestavit dočasný nepolitický kabinet a vyhlásit volby.

Největší politické strany se na takovém řešení předem dohodly v reakci na vlnu masových demonstrací, které v posledních týdnech vyvolaly vysoké ceny za odběr elektřiny a nespokojenost občanů s politickými poměry. Vedoucí představitelé tří hlavních stran se shodli na tom, že jediným východiskem z nynější krize jsou předčasné parlamentní volby.

Třiapadesátiletý Rajkov pochází z diplomatické rodiny a sám v diplomatických službách sloužil od roku 1987. Pracoval jako bulharský zástupce v Radě Evropy a v letech 1998-2001 byl náměstkem ministra zahraničí. Velvyslancem ve Francii a stálým zástupcem Bulharska v UNESCO byl v letech 2001-2005 a znovu od roku 2010.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek