Hollandův klíčový ministr odstoupil

20.03.2013
čtk

Francouzský ministr pro rozpočet Jérôme Cahuzac, označovaný za jeden z pilířů levicové vlády, podle agentury AFP podal
demisi. Stalo se tak poté, co se objevil jako podezřelý v případu někdejšího údajného praní peněz z daňových úniků. Jakékoli provinění ale Cahuzac dále popírá.

Francouzský zpravodajský server Mediapart nedávno zveřejnil informace, podle kterých měl Cahuzac bankovní účet ve Švýcarsku, přes který v roce 2010 odešel „podezřelý“ finanční obnos do Singapuru. Ministr popřel, že by mu účet patřil. Justice však podle AFP nyní dospěla k závěru, že účet byl nejspíš skutečně jeho, a zahájila vyšetřování.

Šedesátiletý chirurg Cahuzac, který po loňském vítězství socialistů v parlamentních volbách vstoupil do vlády, v minulosti zbohatl zaváděním vlasových implantátů. Média si také všímají, že Cahuzac pracoval v letech 1988 až 1991 jako poradce v úřadu ministra zdravotnictví a poté se stal poradcem ve farmaceutickém průmyslu.

Cahuzac odchází z kabinetu v době, kdy začal projednávat s ostatními ministry opatření k nezbytnému snížení státních výdajů. Na jeho místo podle AFP ihned zasedl dosavadní ministr pro evropské záležitosti Bernard Cazeneuve, kterého nahradil Thierry Repentin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek