Sestavením italské vlády byl pověřen Bersani, Berlusconi sní o velké koalici

26.03.2013
čtk

Šéf italské Demokratické strany (PD) Pier Luigi Bersani, pověřený sestavením nové vlády, zahájil jednání o složení příštího italského kabinetu. Kvůli rozložení sil v parlamentu, kde ani jedna z velkých stran nemá většinu, ale bude muset na zablokované politické scéně najít spojence. Jeho největší rival, expremiér Silvio Berlusconi, znovu naléhal, aby levice přemýšlela o vytvoření velké koalice s jeho stranou Lid svobody (PdL).

Bersani se sejde se zástupci odborů, nejdůležitější jednání se zástupci velkých stran ho ale čekají teprve v následujících dnech. „Potřebujeme vládu, potřebujeme dokonce takovou vládu, která bude dělat zázraky. Situace je dramatická,“ řekl dnes Bersani s odkazem na neradostnou hospodářskou situaci země, která se v případě déletrvající politické krize může ještě zhoršit.

Lídr středolevé koalice dal několikrát najevo, že by dal přednost vytvoření menšinové vlády. Také pro ni ale potřebuje podporu v Senátu, kde nemá většinu. Hnutí pěti hvězd bývalého komika Beppeho Grilla, které skončilo ve volbách překvapivě třetí, ale podporu velkých stran vylučuje. O velkou koalici s Berlusconim zase nemá zájem Bersani.

Expremiér ale na nabídce na vytvoření velké koalice trvá. „Bersani je rozumný člověk a určitě chápe, že potřebujeme rozumnou vládu,“ řekl televizní stanici Canale 5 Berlusconi. Prý by byl ochoten uvažovat o tom, že v případné společné vládě by byl Bersani premiérem, pokud by předseda PdL Angelino Alfano získal post vicepremiéra.

Ve hře stále zůstává i vypsání dalších předčasných voleb. Ty by se mohly konat už v červnu. Mezitím by Itálii zřejmě vedl úřednický kabinet podobný vládě Maria Montiho, která do funkce nastoupila po pádu předchozí Berlusconiho vlády v roce 2011.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek