Na sto tisíc Bulharů v nouzi dostane od státu finanční pomoc

04.04.2013
čtk

Na 100 tisíc Bulharů v nouzi dostane ještě před květnovými parlamentními volbami od státu finanční pomoc. Úřadující vláda dnes s ohledem na nedávné masové protesty proti chudobě schválila balík sociálních opatření, na jehož realizaci bude podle médií nutné vyčlenit 40,9 milionu leva (asi 540 milionů korun). Peníze jsou určeny například pro matky, které se starají o malé děti, nebo pro rodiny s postiženými dětmi.

Statisíce Bulharů vyšly v únoru po celé zemi do ulic kvůli vysokým účtům za elektrickou energii, které jim rozeslaly distribuční společnosti, včetně českých firem ČEZ a Energo-Pro. Demonstrace přerostly v protesty proti chudobě a proti politickým poměrům. Ze 7,3 milionu obyvatel jich žije 1,5 milionu pod hranicí chudoby, kterou představuje měsíční příjem kolem 120 eur (přibližně 3100 korun).

Po únorové demisi vlády premiéra Bojka Borisova žádná z politických stran nechtěla převzít moc, a proto prezident Rosen Plevneliev rozpustil parlament a vypsal na 12. května předčasné parlamentní volby. Správu země převzal úřednický kabinet, který se snaží co nejrychleji zmírnit sociální napětí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek