Portugalsko: vláda přežila hlasování o nedůvěře

04.04.2013
čtk

Portugalská vláda ustála další hlasování o nedůvěře. Proti kabinetu, který prosazuje úsporná opatření, hlasovalo ve 230členném parlamentu jen 97 poslanců. Vzhledem k poměru sil se pád středopravého koaličního kabinetu ani neočekával. Návrh na vyslovení nedůvěry podpořily hlavní opoziční socialisté a dvě menší levicové strany.

Premiér Pedro Passos Coelho varoval před politickou nestabilitou, k níž prý snaha opozice může vést.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) získala záchranný úvěr 78 miliard eur (téměř dva biliony korun). Kvůli zhoršujícím se hospodářským vyhlídkám dostala země tento měsíc od věřitelů více času na rozpočtové škrty požadované v rámci záchranného úvěru.

V současnosti je země v nejhorší recesi od 70. let minulého století. Za celý loňský rok ztratila ekonomika Portugalska celkem 3,2 procenta a letos se má snížit o 2,3 procenta.

Rozpočtový deficit Portugalska se loni zvýšil na 6,4 procenta hrubého domácího produktu z 4,4 procenta v roce 2011. Zaostal tak za pětiprocentním cílem dohodnutým se zahraničními věřiteli.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek