Zemřela Železná lady Margaret Thatcherová

08.04.2013
čtk

Zemřela bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Političce, která díky nekompromisnosti získala přezdívku Železná lady, bylo 87 let. Podle jejího mluvčího utrpěla Thatcherová mrtvici, informovala britská televize Sky.

V čele britské vlády stála v letech 1979 až 1990. Šlo zároveň o jedinou ženu v britské historii, která zastávala funkci ministerské předsedkyně. Thatcherová se už několik let potýkala se zdravotními problémy. Před více než deseti lety utrpěla sérii menších mozkových mrtvic.

„S velkým smutkem jsem se dozvěděl o smrti lady Thatcherové. Ztratili jsme velkou vůdkyni, velkou premiérku a velkou Britku,“ prohlásil v první reakci současný konzervativní premiér David Cameron. Krátké prohlášení vydal i Buckinghamský palác. „Královna (Alžběta II.) si vyslechla se smutkem zprávu o smrti baronky Thatcherové. Její Veličenstvo odešle soukromou kondolenci rodině,“ uvádí se v textu.

Bývalá ministerská předsedkyně bude mít pohřeb s vojenskými poctami v londýnské katedrále svatého Pavla. Plnohodnotný státní pohřeb, který je v Británii vyhrazen členům královské rodiny, měla v roce 2002 královna matka Alžběta, která zemřela ve 101 letech, a také lady Diana, která zahynula při dopravní nehodě v roce 1997. Výjimkou z řad politiků byl válečný premiér Winston Churchill, který měl státní pohřeb v roce 1965.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek