Volby v Bulharsku: Borisov nemá většinu

13.05.2013
čtk

Předčasné parlamentní volby v Bulharsku vyhrála podle odhadů výsledků pravicová strana GERB expremiéra Bojka Borisova. Dosavadní propočty ale ukazují, že v novém parlamentu nebude mít nadpoloviční většinu. V zemi nyní panují obavy z další politické krize, protože Borisovova formace víceméně nemá s kým uzavřít koalici. Po zveřejnění odhadů vypukly v centru Sofie protesty, při nichž se její účastníci střetli s policií. Na oficiální výsledky se teprve čeká.

Předčasné volby se konaly po únorové demisi Borisovovy vlády, která následovala po masivních protivládních demonstracích. Vyvolaly je vysoké životní náklady a účty za elektřinu od distribučních společností, včetně českých firem ČEZ a Energo-Pro.

Na základě několika průzkumů prováděných při dnešním odchodu voličů z hlasovacích místností by strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) měla obdržet 30 až 33 procent hlasů, zatímco Bulharská socialistická strana (BSP) 25 až 27 procent. V přepočtu na poslanecké mandáty by GERB měla obsadit zhruba 97 z 240 křesel v parlamentu, zatímco socialisté 85.

Čtyřprocentní limit pro vstup do jednokomorové sněmovny asi překročilo s deseti procenty hlasů ještě Hnutí za práva a svobody (DPS), jež zastupuje tureckou menšinu, a nacionalistické hnutí Ataka se sedmi až devíti procenty. Ataka již oznámila, že neposkytne Borisovovi tichou podporu k vytvoření menšinové vlády, jak to učinila po volbách před čtyřmi roky. Možnost spolupráce středopravé formace se socialisty či DPS je podle pozorovatelů také málo pravděpodobná.

Bulhaři na počátku roku bouřlivě projevovali svoji nespokojenost nejen s drahotou, ale i politickými skandály, korupcí a vysokou nezaměstnaností. Ze 7,3 milionu obyvatel jich žije 1,5 milionu pod hranicí chudoby. Průměrná penze činí v přepočtu 3500 korun a průměrný plat 10.700 korun, což je méně než polovina průměru Evropské unie. Deziluze z politiky se projevila i poklesem volební účasti, která dnes dosáhla sotva 50 procent, což je o deset procentních bodů méně než při předchozích volbách.

Už po vyhlášení prvních odhadů výsledků se shromáždila v centru metropole asi stovka demonstrantů, kteří házeli kameny a lahve na příslušníky pořádkových sil a někteří se střetli s policií. Část účastníků shromáždění nadávala, davem zněla slova jako „mafie“ nebo „odpad“. Bulharská prokuratura také oznámila, že sobotním odhalením 350.000 nezákonně vytištěných volebních lístků byl odvrácen pokus o hrubé porušení volebního procesu. Majitel tiskárny má blízko k pravici, která se od záležitosti snažila distancovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek