Britští byznysmeni hájí EU a varují před euroskepticismem

21.05.2013
čtk

Významní britští byznysmeni se rozhodli hájit na britské politické scéně klady členství v Evropské unii. V otevřeném dopise, který zveřejnil deník The Independent, napsali, že vládní činitelé by neměli upřednostňovat politiku před ekonomikou. Vyčíslili, že členství v EU Británii každoročně přináší až 92 miliard liber (asi tři biliony korun).

Dopis podepsalo 19 špiček britského byznysu: jsou mezi nimi například ředitel reklamní agentury WPP Martin Sorrell či zakladatel společnosti Virgin Group Richard Branson, ale též zástupci společností BT, Shell, Lloyds Banking Group a Deloitte.

„Ekonomické argumenty pro setrvání v EU jsou zcela přesvědčivé. Británii členství každoročně přináší odhadem 31 až 92 miliard liber, což je v přepočtu 1200 až 3500 liber pro každou domácnost,“ napsali signatáři. Ti zároveň zdůrazňují, že některá opatření EU si zasluhují kritiku, a zmiňují se například o plánované dani z finančních transakcí.

Protievropské postoje se v Británii šíří už delší dobu, a to nejen mezi konzervativními poslanci, ale také mezi veřejností. Čím dál více příznivců si proto získává protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), která hrozí odebrat voliče konzervativcům.

Ti v polovině května zveřejnili návrh zákona, který by Spojené království zavazoval uspořádat do konce roku 2017 referendum o dalším členství země v Evropské unii. Šance na schválení návrhu v parlamentu jsou ale malé. Euroskeptické jádro konzervativní strany totiž nemá dost hlasů, příznivěji se k EU stavějí také vládní liberální demokraté a opoziční labouristé.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek