Řekové protestují proti zrušení veřejnoprávních médií

13.06.2013
čtk

V Řecku začaly stávky na protest proti zastavení provozu veřejnoprávního rozhlasu a televize ERT. Protesty zatím zasáhly zejména veřejnou dopravu a činnost státní správy. V Aténách například přerušili práci řidiči autobusů, do stávky vstoupili rovněž železničáři. Odpoledne hodlají na dvě hodiny přestat pracovat také letoví dispečeři. Uzavřena dnes zůstala ministerstva.

Hlavní odborové svazy zaměstnanců ve státním i soukromém sektoru vyhlásily generální stávku. Banky, obchody, firmy a hotely však zatím zůstávají otevřené. „I poslední zaměstnanec ERT vydělá za den tolik, co já za týden. Takže proč bych měl kvůli nim stávkovat?“ řekl agentuře Reuters prodejce zeleniny, který připravoval své zboží.

Řecká vláda v úterý v rámci úsporných opatření rozhodla o okamžitém zastavení činnosti státní rozhlasové a televizní společnosti ERT. V důsledku toho je nyní bez práce všech 2656 zaměstnanců podniku. Se zastavením vysílání nesouhlasí řada politiků, včetně koaličních partnerů ve vládě. Levicová opozice o tomto kroku hovoří jako o „puči“ a Evropská komise se od rozhodnutí řecké vlády distancovala.

Již ve středu zahájili stávku novináři, kteří hodlají ve svém protestu setrvat, dokud vládá rozhodnutí nezruší. Kvůli stávce nevyšly některé noviny a komerční televize jsou nuceny místo zpravodajství vysílat náhradní pořady.

Vláda se hájí tím, že zastavení vysílání je pouze dočasné a jeho cílem je restrukturalizace a zefektivnění veřejnoprávního rozhlasu a televize. V budoucnosti by měla být vytvořena menší státní rozhlasová a televizní společnost s názvem NERIT, která by zaměstnávala zhruba 1200 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek