Demokratická levice zvažuje odchod z řecké koaliční vlády

21.06.2013
čtk

Spor o budoucnost řeckých veřejnoprávních médií se odrazil na fungování tamní koaliční vlády. Řecká Demokratické levice (DIMAR) váhá s dalším setrváním v kabinetu premiéra Antonise Samarase v reakci na neúspěšná jednání o osudu veřejnoprávní televize a rozhlasu. Podle zdrojů z vedení strany není vyloučeno, že DIMAR už během dneška koalici opustí.

Vedení strany se má dopoledne sejít na mimořádné schůzi, aby další postup projednalo. Politiky DIMAR pohoršilo, že Samaras na čtvrtečním jednání odmítl jejich návrhy na řešení osudu veřejnoprávního rozhlasu a televize ERT. Premiér nejdřív stanici z úsporných důvodů zrušil, po silných protestech se rozhodl ji zreformovat. Názory na postup reformy se ale v koalici různí.

Samaras dal podle agentury Reuters najevo, že vládu i bez podpory Demokratické levice nenechá padnout. „Chci, abychom pokračoval společně tak, jak jsme začali. Budu ale pokračovat i jinak,“ řekl premiér v televizním projevu. Samarasova Nová demokracie má v koalici se socialisty z PASOK ve třísetčlenném parlamentu většinu 152 hlasů a bez podpory DIMAR se obejde. Odchod Demokratické levice z vlády by ale podle analytiků koalici vážně poškodil.

Spor o ERT vyvolal v řecké vládní koalici vážné rozepře, kvůli nimž se dokonce hovořilo o možnosti předčasných voleb. Všechny tři strany dosavadní koalici ale tvrdí, že se mimořádným volbám chtějí vyhnout.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek