Kypr do roka udělí licenci na první kasino, chce lákat investory

19.07.2013
čtk

Kypr začne do jednoho roku realizovat plán na přísun zahraninčích investic i turistů. Tamní vláda totiž rozhodla, že do 12 měsíců udělí licenci na výstavbu prvního letoviska s kasinem.

„Ekonomika to potřebuje,“ prohlásil mluvčí kyperské vlády Christos Stylianidis. Zřízení kasina slíbila současná konzervativní vláda, která byla zvolena letos v únoru. Předchozí vláda byla proti. Otevření kasin bránila hlavně vlivná ortodoxní církev. Hazardní herny jsou tak v současnosti pouze v severní, turecké části Kypru.

Ostrov rovněž podle mluvčího připravuje daňovou amnestii, aby získal zpět peníze ukrývané v zahraničí. Amnestie bude platná do konce prosince, avšak podle mluvčího nebude všeobecná. Bude se týkat pouze jednotlivců, kteří učiní dlouhodobou investici v zemi, splatí dluhy nebo si nakoupí státní dluhopisy.

Kypr se kvůli ztrátám svých bank ocitl na pokraji bankrotu a v březnu se dohodl na mezinárodním záchranném úvěru deset miliard eur (259,2 miliardy korun). Výměnou země musela zavřít jednu ze svých velkých bank a zabavit část úspor nad pojištěných 100 tisíc eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek