Italští lékaři protestovali proti škrtům

23.07.2013
čtk

Italští lékaři zorganizovali stávku na protest proti pracovním podmínkám a rozpočtovým škrtům v resortu. Mzdy se v resortu nezvyšují už od roku 2009 a rozpočtové škrty posledních let dovedly podle odborů veřejné zdravotnictví „na pokraj přežití“. Podle odborových ústředen, které stávku vyhlásily, bylo zrušeno okolo půl milionu návštěv u lékařů a na 30 tisíc operací, které nebyly naléhavého charakteru.

„Musíme bránit veřejné zdravotnictví, které čím dál víc chudne. Hrozí nám, že se za deset let ocitneme v systému, kde bohatí budou obsluhováni na soukromých klinikách, zatímco chudáci zůstanou odkázáni na čím dál neefektivnější veřejné služby,“ prohlásil šéf hlavní odborové centrály CGIL Massimo Cozza.

Rozpočtové škrty vedly k prudkému poklesu v náboru nových lékařů, takže na deset odchodů do penze připadá jediný nově nastupující doktor, tvrdí šéf lékařských odborů Riccardo Cassi. „Vede to k tomu, že nejenže nemáme dost lékařů na danou práci, ale také se tisíce mladých lékařů stávají otroky smluv na dobu určitou. Ostřílení doktoři teď musejí dělat i práci, kterou dříve zastali mladí lékaři, například noční služby,“ dodal.

Italské zdravotnictví pociťuje rozpočtové škrty již několik let, v rámci snah o snížení státního dluhu a dosažení vyrovnaného rozpočtu. Úspory však podle kritiků vedou k výraznému růstu stížností od nespokojených pacientů a k prodlužování čekacích lhůt na zákroky, například na vyšetření na mamografu se v průměru čeká 13 měsíců. Odbory se nyní snaží tlačit na novou vládu, aby v rámci snah o oživení ekonomiky zvýšila veřejné výdaje.

Itálie prožívá nejdelší recesi za poslední čtyři desetiletí. Státní dluh dosahuje 127 procent ročního výkonu ekonomiky a je druhý nejvyšší v eurozóně. Rekordní je i míra nezaměstnanosti 11,5 procent, přičemž bez práce jsou skoro dvě pětiny Italů mladších 25 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek