Itálie chce „zlevnit“ pokuty pro řidiče, kteří rychle zaplatí

25.07.2013
čtk

Itálie se chystá zavést motivační slevy pro řidiče, kteří nebudou odkládat zaplacení pokuty za dopravní přestupky. Těm, kteří peníze zaplatí do pěti dní, stát 30 procent z dané částky vrátí zpátky. O novém opatření bude ještě tento týden rozhodovat římský parlament, informovala dnes italská média.

Úřady v Itálii mají s vybíráním pokut problémy, čím dál větší množství řidičů se totiž proti nim odvolává a odmítá je zaplatit s tím, že žádný přestupek nespáchali. Přestupkové řízení může trvat velmi dlouho a vláda se nyní snaží úředníkům ulehčit. „V krizových časech je třeba občanům pomoci. V Itálii máme skoro 40 milionů řidičů, kteří musí respektovat dopravní předpisy. Ty, kdo je nedodrželi, ale pokutu okamžitě zaplatí, bychom měli zvýhodnit,“ uvedl předkladatel zákona, levicový poslanec Michele Meta.

Možnost slevy za rychlé vyřízení pokuty se týká jen neproblémových řidičů, kteří v posledních dvou letech neztratili žádné body za dopravní přestupky. Využít ji mohou jen menší hříšníci, kteří nespáchali velký přečin.

„Zlevněné pokuty“ se budou týkat jen italských občanů a nikoli cizinců. Dá se však předpokládat, že přesto bude opatření hojně využívané: Itálie patří v Evropě k zemím, kde se každoročně udělí dopravních pokut nejvíce, uvedla agentura APA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek