Rakousko požádalo Brusel o pomoc po povodních, Češi tak učiní v pátek

08.08.2013
čtk

Rakousko předložilo Evropské komisi oficiální žádost o poskytnutí pomoci z evropského Fondu solidarity k úhradě části škod způsobených letošními záplavami. Vídeň tak učinila dva dny před vypršením termínu k podání žádosti. Ministerstvo financí ČR sdělilo, že Česká republika požádá o pomoc z Fondu solidarity EU nejpozději v pátek.

Rakousko vyčíslilo své škody, které mu vznikly při červnových povodních, na 866 milionů eur (22,5 miliardy korun). Podle mluvčí komisaře pro regionální politiku Johannese Hahna Shirin Wheelerové to znamená, že Rakušané mohou počítat s pomocí ve výši 21,6 milionu eur (kolem 560 milionu korun).

Rakousko je tak druhou ze zemí postižených červnovými záplavami ve střední Evropě, která Brusel oficiálně požádala o poskytnutí pomoci a vyčíslila přitom utrpěné škody. První bylo koncem července Německo, které celkové škody stanovilo na 8,2 miliardy eur a může podle všeho počítat s příspěvkem z Fondu solidarity mezi 350 až 360 miliony eur.

Mluvčí českého ministerstva financí řekl, že se žádost ČR nyní dokončuje a nejpozději do pátku bude předána. Upřesnil také, že termín vyprší až v neděli 11. srpna. Ministerstvo nesdělilo, jak velkou výši povodňových škod v žádosti uvede. Žádost by mělo Evropské komisi ještě předat Maďarsko. Záplavami rovněž poškozené Slovensko naznačilo, že o příspěvek z Fondu solidarity usilovat nebude.

Jak funguje Fond?

Fond solidarity Evropské unie, který vznikl v roce 2002 po tehdejších ničivých záplavách ve střední Evropě, funguje mimo běžný rozpočet EU. Na výplatu náhrady škod se musí složit ostatní členské země poté, co žádost schválí Evropská komise, europarlament a členské státy EU.

Hlavním kritériem pro poskytnutí pomoci je, že celkové přímé škody musí přesáhnout tři miliardy eur (77,4 miliardy korun) nebo 0,6 procenta hrubého národního důchodu. V případě ČR to pro letošek znamená 872 milionů eur (22,5 miliardy korun). V takovém případě fond poskytuje jako příspěvek šest procent uznatelných škod. Pomoc lze získat také v případě, že živelní pohroma způsobí velké regionální škody.

Poslední možností je takzvané kritérium sousedící země. O pomoc tak může požádat i stát, který sousedí se zemí postiženou závažnou katastrofou, jejíž škody přesáhly limit pro hlavní kritérium. Výše škod v ČR by v tomto případě nebyla rozhodující, zásadní je, aby bylo prokázáno, že škody způsobila stejná katastrofa jako v Německu nebo Rakousku. V případě regionálního kritéria a kritéria sousedící země poskytuje Fond solidarity až 2,5 procenta uznatelných škod.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek