Soudce Berlusconiho se rozpovídal o verdiktu, čeká ho disciplinární řízení

08.08.2013
čtk

Italská Nejvyšší soudní rada (CSM) zahájila disciplinární řízení proti soudci nejvyššího soudu Antoniu Espositovi, který stál za nedávným odsouzením bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho. Esposito totiž v rozhovoru pro neapolský deník Il Mattino rozebíral právě i verdikt v kauze Berlusconiho daňových úniků, čímž se měl provinit. Soud totiž dosud odůvodnění rozsudku nezveřejnil. Soudce ale tvrdí, že jeho slova byla vytržena z kontextu.

Esposito byl jedním z pěti soudců, kteří rozhodovali o verdiktu nad bývalým italským premiérem. Berlusconi byl za daňové úniky minulý týden ve čtvrtek odsouzen ke čtyřletému vězení, tři roky z toho se ale vymazávají v důsledku amnestie z roku 2006. Šlo o první definitivní verdikt nad šestasedmdesátiletým politikem, který je jinak souzen v desítce dalších kauz.

Antonio Esposito tvrdí, že rozhovor, který italskému deníku dal, byl naprosto obecný. List ale prý jeho části pozměnil a vytrhl z kontextu, aby to vypadalo, že soudce komentuje Berlusconiho případ. Il Mattino se brání s tím, že šlo o doslovný překlad interview, bez jakýchkoli úprav.

Rozhovor soudce pro média je krajně nezvyklý krok, poznamenala agentura ANSA. Soud totiž většinou komentuje svůj verdikt jen písemně a zhruba měsíc po vynesení rozsudku. O případ se již začala zajímat i italská ministryně spravedlnosti Anna Maria Cancellieriová. Nejvyšší soudní rada má právo rozhodovat o jmenování soudců, jejich přidělování, překládání, kariérním postupu, ale i sankcích.

Podle Berlusconiho příznivců je rozhovor jen dalším příkladem, že verdikt nebyl legitimní a že je bývalý premiér pronásledován z politických důvodů. I kdyby byl soudce Esposito za interview disciplinárně potrestán, na rozsudku to nic nezmění. Berlusconi by si měl odsedět rok, nicméně do vězení nejspíš kvůli svému vysokému věku nebude muset a trest si odpyká v domácím vězení nebo veřejně prospěšnou prací. Bývalý italský premiér ale několikrát deklaroval, že pokud bude uznán vinným, chce si odpykat trest za mřížemi jako ostatní odsouzení Italové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek