Merkelová chce získat zpět kompetence z Bruselu

15.08.2013
Euroskop

Německá kancléřka Angela Merkelová posílila řady šéfů vlád EU, kteří požadují návrat některých kompetencí z EU zpět do členských států.

V rozhovoru pro německou televizi Phoenix se v úterý večer německá kancléřka nechala slyšet, že „nemusíme všechno dělat v Bruselu…můžeme zvažovat návrat některých kompetencí z EU zpět“. „Diskusi o tom povedeme po spolkových volbách,“ dodala.

Němci vhodí hlasovací lístky do volebních uren 22. září. Ve všech průzkumech má CDU, strana vedená Angelou Merkelovou, jasnou převahu. Všichni proto očekávají, že i v příštích čtyřech letech povede vládu největší země EU právě ona.

Překvapivé prohlášení Angely Merkelové může povzbudit úsilí dalších států, které již dříve deklarovaly, že chtějí získat zpět pravomoci, kterými nyní disponují evropské instituce. Jako první se s takovou iniciativou ozval britský premiér David Cameron.

V lednovém projevu britský předseda vlády slíbil, že Londýn provede rozsáhlou analýzu vztahů s EU a vyjedná návrat některých pravomocí zpět z Bruselu. Výsledek těchto jednání chce pak předložit Britům k referendu v roce 2017, pokud ovšem Cameronovi konzervativci v roce 2015 vyhrají volby.

V červnu se přidalo i tradičně proevropské Nizozemí. Vláda vydala oficiální dokument, ve kterém zhodnotila přesun moci z vnitrostátních orgánů do institucí EU. Zpráva určila 54 oblastí, v nichž by měly zůstat kompetence na národní úrovni.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek