Německý exprezident Wulff musí před soud. Kvůli korupci

27.08.2013
čtk

Bývalý německý prezident Christian Wulff se bude před soudem zodpovídat z nezákonného přijímání benefitů. Dnes o tom s odvoláním na justiční zdroje informovala agentura DPA. Aféra, která byla jedním z důvodů Wulffovy loňské únorové rezignace na post hlavy státu, se týká doby, kdy byl ještě premiérem spolkové země Dolní Sasko. Proces by podle magazínu Spiegel měl začít 1. listopadu v Hannoveru.

Státní zastupitelství v Hannoveru v dubnu Wulffa obžalovalo z korupce spolu s filmovým investorem Davidem Groenewoldem, který v roce 2008 podle všeho částečně zaplatil výlet Wulffovy rodiny na mnichovský pivní festival Oktoberfest. Justice však podle DPA řízení otevřela jen v souvislosti se zneužíváním postavení a přijímáním benefitů. Wulff v té době zastával úřad zemského premiéra.

Wulff tvrdí, že o tehdejších úhradách nic nevěděl, napsala DPA. Státní zastupitelství je přesvědčeno, že Groenewold chtěl takto Wulffa motivovat k tomu, aby uvolnil veřejné peníze pro jeho filmový projekt John Rabe – Ctihodný občan Třetí Říše. Ty nakonec od Wulffa o několik týdnů později získal.

Za Wulffovým pádem stál nejen výlet na pivní festival, ale také aféry s výhodou půjčku na dům od manželky známého podnikatele nebo bezplatné dovolené u vlivných podnikatelů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek