Portugalský úsporný program se zadrhává. Ústavní soud potřetí zmařil plány vlády

30.08.2013
Euroskop

Portugalský ústavní soud potřetí v řadě zmařil vládní plány na úspory veřejných financí. Tentokrát se jedná o zákon, který by usnadnil propouštění zaměstnanců veřejného sektoru a jenž byl součástí balíčku opatření vyžadovaných od tzv. Trojky mezinárodních věřitelů.

Ústavní soud označil normu za neústavní, jelikož odporuje „garanci jistého zaměstnání“ a principu důvěry mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Premiér Pedro Passos Coelho teď bude muset přijít s alternativními opatřeními, které by úspory ze zamítnuté legislativy nahradily. Již dříve premiér ústavní soud varoval, že odmítnutí návrhu ohrozí záchranný plán uzavřený s Trojkou.

Je to už potřetí v tomto roce, kdy soud zasáhl do úsporné politiky vlády. Nyní také způsobil spor v rámci koaličního kabinetu, který je smítán neshodami již od loňského léta. K výbušné atmosféře na politické scéně přispívají i odbory, které opakovaně volají po rezignaci vedení státu.

Nová legislativa by ušetřila státu jen za příští rok 167 milionů eur a bylo součástí plánu, který Lisabon uzavřel s EU a Mezinárodním měnovým plánem jako podmínku pro udělení záchranného úvěru ve výši 78 miliard eur. Ačkoliv neuspořená suma má relativně malý dopad na celkový schodek státního rozpočtu v roce 2014, může mít mnohem významnější vliv na dlouhodobé strukturální výdaje.

Rozhodnutí soudu ale vystraší investory, protože signalizuje, že hlídač ústavy může shodit pod stůl i další části záchranného balíku. Premiér Coelho odmítl soudní výrok komentovat. Podle finančního poradce Filipe Garcia, jehož slova cituje server Euractiv.com se „vládní úkol konsolidovat veřejný rozpočet stává obtížnější“. „Určitě to přijde na jednání vlády s věřiteli příští měsíc,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek