Portugalsko: Coelho doplatil v regionálních volbách na úspory

30.09.2013
čtk

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho přiznal porážku své strany v komunálních volbách. V první reakci v noci na dnešek označil výsledky voleb za jednu z nejhorších porážek své Sociálnědemokratické strany (PSD) v historii, uvedla agentura DPA.

Coelho dodal, že i nadále chce pokračovat v cestě k ozdravení ekonomiky země. Pro Portugalsko je podle něj nezbytné překonat krizi, vrátit se zpět k růstu a dosáhnout větší sociální spravedlnosti a blahobytu. Portugalci zřejmě potrestali současnou středo-pravou vládu za její úsporná opatření.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (asi dva biliony Kč). Záchranný program pro Portugalsko skončí v polovině příštího roku.

Portugalsko v zájmu ozdravování veřejných financí zvýšilo daně, snižilo vládní výdaje a omezilo vládní služby, což vyvolává nespokojenost veřejnosti. V červenci se portugalská vláda kvůli nesouhlasu koaličního partnera s úspornými kroky téměř zhroutila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek