Cameron potvrdil slib, že po volbách vypíše referendum o EU

03.10.2013
čtk

Britská ekonomika se začíná vzpamatovávat, ale dluhová krize ještě neskončila. Na závěr výroční konference své Konzervativní strany v Manchesteru to ve středu řekl britský premiér David Cameron, který také zopakoval příslib uspořádat referendum o setrvání Británie v Evropské unii. Před volbami v roce 2015 profiloval konzervativce jako stranu usilující o snižování daní a o podporu podnikání.

Od května 2010, kdy vládu labouristů nahradila koalice konzervativců a liberálních demokratů, se britská ekonomika začíná podle Camerona vzpamatovávat. „Rozpočtový deficit se snižuje, hospodářství roste a přibývá spoluobčanů, kteří mají práci,“ řekl. Varoval současně, že dluhová krize, kterou podle něj zanechala předcházející labouristická vláda, ještě neskončila. „Jestli si to někdo myslí, tak žije v iluzi,“ dodal.

Cameron o třetinu snížil největší rozpočtový schodek po 2. světové válce – podle kritiků za cenu zbytečně dlouhé stagnace. Nyní se snaží voliče přesvědčit, že konzervativci jsou jedinou stranou, jíž lze svěřit britskou ekonomiku. Známky oživení jí pomohly přiblížit se labouristům v přízni voličů, i když podle posledních průzkumů labouristé získali po své konferenci opět náskok.

Premiér zopakoval příslib, že pokud budou konzervativci znovuzvoleni, uspořádají do roku 2017 referendum o setrvání země v EU. „To je náš slib. Volba bude na vás – zůstat nebo odejít,“ řekl.

Současně vyzval Skoty, aby v referendu o samostatnosti Skotska plánovaném na září příštího roku hlasovali pro setrvání ve Spojeném království.

Zaměřil se i na otázku imigrace, která je od začátku ekonomické krize v Británii ožehavým politickým tématem. Pro její omezení či zastavení je nejen Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), která ubírá konzervativcům hlasy, ale i velká část konzervativců. Cameron mimo jiné přislíbil, že bezplatné britské zdravotnictví nebude bezplatné pro všechny přistěhovalce. Stejně tak v Británii věznění cizinci bránící se deportaci nebudou mít nárok na bezplatnou právní pomoc.

Vedle opozičních labouristů si Cameron vzal na mušku i liberálnědemokratické partnery ve vládní koalici. Vyčetl jim mezi jiným, že si přisvojují zásluhy za snížení některých daní. Před volbami nepovedou konzervativci kampaň za obnovení nynější koalice, ale budou usilovat o většinovou konzervativní vládu, řekl ministerský předseda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek