Rakousko: velká koalice asi bude pokračovat

15.10.2013
čtk

Vedení rakouských lidovců (ÖVP) podpořilo zahájení koaličních rozhovorů se sociálními demokraty (SPÖ) dosavadního kancléře Wernera Faymanna. Informovala o tom agentura APA s tím, že krátce předtím oznámilo stejného rozhodnutí i předsednictvo SPÖ. Po rakouských zářijových volbách se tak otevřela cesta k pokračování velké koalice.

Volby 29. září vyhráli sociální demokraté a v nové 183členné Národní radě získali 52 křesel. Druzí lidovci si připsali 47 mandátů. Obě strany, které doposud vládly společně, tak mají dostatek hlasů, aby v koalici setrvaly.

Faymann, kterého minulý týden prezident Heinz Fischer pověřil sestavením nové vlády, se již dříve pro spolupráci SPÖ a ÖVP vyslovil. Dal přitom najevo, že chce koaliční jednání zahájit co nejdříve. ÖVP nicméně naznačovala určité váhání. Uvedla, že je připravena s SPÖ jednat, avšak odmítla vyloučit možnost vytvoření koalice s jinými stranami. V pondělí ale vedení lidovců jednomyslně souhlasilo se zahájením koaličních rozhovorů s dosavadním partnerem.

Vyjednávání v Německu

Jednání mezi konzervativní CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové se sociálními demokraty (SPD) pokračují také v Německu. Zástupci stran se mají opět sejít ve čtvrtek. Sondáže vede Merkelová i se Zelenými. Vytvoření koalice s touto stranou je ale méně pravděpodobné. Velká koalice CDU/CSU a SPD již Německu vládla v letech 2005 až 2009.

Podle DPA byla pondělní jednání tvrdá a téměř stejně intenzivní jako koaliční jednání. Tématem bylo celkem 11 bodů. Obecná shoda byla podle DPA v oblasti evropské politiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek