Berlusconiho čeká další soud

24.10.2013
čtk

Italská justice rozhodla, že zahájí další soudní proces proti expremiérovi Silvio Berlusconimu. Jde o údajné uplácení jednoho opozičního italského senátora. Termín zahájení procesu podle agentury AFP zatím nebyl oznámen.

Případ údajné korupce se podle neapolského státního zastupitelství stal při parlamentních volbách v roce 2006. Tehdejší levicová koalice premiéra Romana Prodiho, která nakonec těsně vyhrála, měla v Senátu pouze o několik málo hlasů více než Berlusconiho pravice. Expremiér si prý „koupil“ hlas levicového senátora Sergia De Gregoria.

Sedmasedmdesátiletý mediální magnát Berlusconi už v minulosti čelil řadě obvinění. Vždy tvrdil, že je nevinen. Podle něj ho italští žalobci pronásledují od jeho vstupu do politiky před 20 lety. Letos byl však Berlusconi odsouzen k sedmi letům vězení za placený sex s nezletilou a za zneužití pravomoci. Nejvyšší soud v srpnu Berlusconimu také definitivně potvrdil čtyři roky vězení za daňové úniky ve společnosti Mediaset, kterou Berlusconi ovládá.

Berlusconi se stále těší imunitě, která vyplývá z jeho senátorského mandátu a která ho chrání před vězením. Zákonodárci ale v listopadu mají hlasovat o zrušení jeho imunity.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek