Portugalsko je již druhé čtvrtletí z recese

30.10.2013
čtk

Portugalská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla. Hrubý domácí produkt se ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil o 1,1 procenta, trend by měl pokračovat i závěrem roku. Kvůli předchozím výsledkům ale ještě bude HDP za celý rok v minusu 1,8 procenta. V parlamentu to řekl ministr hospodářství António Pires de Lima.

Průzkum mezi ekonomy uskutečnění agenturou Reuters ukázal, že Portugalsko by příští rok měly vykázat mírný ekonomický růst. Analytici jsou však méně optimističtí než vláda, čekají zvýšení HDP jen o 0,3 procenta. Ta očekává růst o 0,8 procenta.

Ekonomiku částečně táhne dolů úsporný program, který Lisabon musel zavést kvůli mezinárodní finanční pomoci. Pires de Lima potvrdil, že Portugalsko dokončí úvěrový program do poloviny příštího roku a splní všechny jeho cíle. Vláda tento měsíc oznámila novou vlnu rozpočtových škrtů, kterou pobouřila místní odbory. Odbory proto obratem oznámily sérii protestních stávek. První se již uskutečnila koncem minulého týdne a další mají pokračovat až do 8. listopadu.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur a za to musí snižovat deficit a zavádět ekonomické reformy.

Po ukončení programu si bude země muset znovu sama obstarat peníze na finančních trzích. Pires de Lima minulý týden v rozhovoru pro Reuters uvedl, že si Portugalsko chce s mezinárodními věřiteli dojednat v příštím roce záložní úvěr a doufá, že již nebude potřebovat druhý záchranný úvěr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek