Italská mafie se přiživila na fondech EU

05.11.2013
čtk

Evropská unie středoitalském městu Aquila, které postihlo v roce 2009 ničivé zemětřesení, poskytla z evropských fondů celkem 493.700 eur. Zvláštní vyslanec EU, který měl využívání peněz zhodnotit tvrdí, že část peněz byla zneužita. Při otřesech o síle 6,3 stupně Richterovy škály zemřelo přes 300 lidí a zničeno bylo 10.000 budov.

Dánský europoslanec Sören Bo Söndergaard ve zprávě tvrdí, že část financí určená na výstavbu nových domů byla vyplacena společnostem, které mají „přímé či nepřímé vazby“ na organizovaný zločin. Ve své zprávě kritizoval i Evropskou komisi, která by podle něj měla více dohlížet na to, aby peníze daňových poplatníků nepřišly vniveč.

Starosta Aquily podobné zneužití fondů odmítá. „Tuto možnost bych vyloučil. Soudci i státní zástupci měli vše pod dohledem,“ řekl starosta města Massimo Cialente.

Jak uvedl zpravodaj britské BBC, historické centrum Aquily zůstává i nadále městem duchů. Na předměstích sice vznikly ubytovací kapacity pro oběti neštěstí, přímo ve městě se ale s rekonstrukcemi sotva začalo.

Zvláštní unijní vyslanec rovněž kritizoval fakt, že množství nově postavených budov není bezpečných. Některé rodiny prý již museli z těchto domů evakuovat. Jedna budova například začala hořet kvůli problémům s elektřinou, jiné zase měly ve špatném stavu kanalizaci nebo jim praskaly zdi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek