Německá CDU/CSU a SPD chtějí koaliční dohodu do konce listopadu

11.11.2013
čtk

Podoba nové německé vlády by mohla být známa už začátkem prosince. Německá konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) očekávají, že se jim podaří uzavřít koaliční jednání do konce listopadu. Pokud koaliční dohodu schválí členové SPD v referendu, Spolkový sněm zvolí kancléřku Angelu Merkelovou z CDU do třetího funkčního období 17. prosince, uvedl deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Podle zdrojů FAZ z obou politických stran se očekává, že vyjednávání o koalici se zrychlí po sjezdu SPD, který se uskuteční na konci tohoto týdne. Očekává se, že koaliční program strany vypracují do 28. listopadu a ve stejnou dobu bude rozhodnuto i o obsazení všech důležitých funkcích v budoucí vládě velké koalice.

Některá personální rozhodnutí jsou už nyní zřejmá. Po schůzce Merkelové s předsedou SPD Sigmarem Gabrielem je podle týdeníku Der Spiegel jasné, že Gabriel bude vicekancléřem, nyní se rozhoduje o tom, které ministerstvo převezme. Spekuluje se přitom o ministerstvu práce nebo o ministerstvu hospodářství.

Merkelová s Gabrielem se dohodli také na tom, že pokud se dvě ministerstva zabývají příbuznými oblastmi, připadne každý z takových resortů jedné straně. Týká se to například dvojic ministerstva zahraničí a ministerstva obrany nebo resortů vnitra a spravedlnosti.

Unie CDU/CSU drtivě zvítězila v zářijových volbách, k většině ve Spolkovém sněmu jí ale chybí pět poslanců. Navíc přišla o svého dosavadního koaličního partnera, když se liberální FDP do parlamentu nedostala. Kvůli tomu jedná o vytvoření koalice s druhou nejsilnější parlamentní frakcí, tedy se sociálními demokraty. Velká koalice pod vedením Merkelové už zemi vládla v letech 2005 až 2009.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek