Polsko: Tusk vyměnil polovinu vlády

20.11.2013
čtk

Polský premiér Donald Tusk se rozhodl vyměnil řadu ministrů svojí vlády, mezi nimi i ministra financí Jacka Rostowského, kterého nahradí Mateusz Szczurek.

Podle Tuska, který úřad premiéra zastává od roku 2007, mají změny vnést do vládního týmu „novou energii“. Kabinet a vládní strana Občanská platforma (PO) každopádně v poslední době ztratily mezi voliči značnou část popularity a průzkumy ukazují, že případné volby by nyní vyhrála opoziční konzervativní strana Právo a Spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. Personální změny jsou podle komentátorů pokusem, jak získat zpátky část voličské podpory před parlamentními volbami plánovanými na rok 2015.

Ministerstvo financí bude po šestiletém angažmá Rostowského nově řídit Szczurek, který dosud pracoval jako hlavní ekonom banky ING pro střední Evropu. Resort životního prostředí opustí Marcin Korolec, který nyní mimo jiné předsedá právě probíhající varšavské konferenci OSN o změnách klimatu. Korolece nahradí Maciej Grabowski.

Nové vedení budou mít i ministerstva pro vědu a vysoké školy, pro sport a turistiku, pro administrativu a digitalizaci a také ministerstvo školství. Ministerstvo dopravy a ministerstvo pro regionální rozvoj se sloučí do jednoho úřadu. Noví ministři budou uvedeni do úřadů na přelomu listopadu a prosince, první setkání kabinetu v novém složení se uskuteční 4. prosince.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek