Řecko převzalo na půl roku „vedení“ EU

02.01.2014
čtk

Řecko převzalo půlroční předsednictví Evropské unie s příslibem premiéra Antonise Samarase, že jeho vláda vyvede zemi z šestileté recese, udrží vyrovnaný rozpočet a účinně ukončí finanční krizi, která otřásla celou eurozónou.

„V roce 2014 se Řecko vrátí na trhy a začne být opět normální zemí,“ prohlásil Samaras v televizním novoročním projevu. „Po šesti nekonečných a bolestivých letech přinese rok 2014 vyhlídku na růst. Co je důležité, je, že jsme se vyhnuli tomu nejhoršímu,“ pokračoval.

Podle AP je však otázkou, zda tomu tak skutečně je. Navzdory tomu, že Řecko obdrželo většinu z 240 miliard eur (6,5 bilionu Kč) v záchranných půjčkách, má stále neudržitelně vysoký státní dluh, čelí hrozbě politické nestability, více než čtvrtina jeho občanů je nezaměstnaných a obyvatelstvo se stále hlouběji propadá do chudoby.

Řecká finanční krize snížila ekonomickou sílu země téměř o čtvrtinu a zničila zhruba milion pracovních míst. Nezaměstnanost vyskočila ze 7,2 procenta před recesí v roce 2008 na 27 procent ve třetím čtvrtletí 2013. Více než 70 procent nezaměstnaných je bez práce déle než jeden rok, čímž jsou odkázaní na charitu, protože přišli o podporu a zdravotní pojištění.

Řecko má již třetí vládu zavádějící nepopulární úsporná opatření za dva roky, což snižuje podporu stranám, které ji podporují. Podpora současnému kabinetu se za půldruhého roku ve 300členném parlamentu zmenšila ze 179 zákonodárců na 153.

Samarasovy konzervativce nedávno předstihla v průzkumech veřejného mínění opoziční levicová formace SYRIZA, která chce radikálně změnit podmínky řecké záchrany či se od programu zcela odvrátit. Sympatie zhruba devíti procent potenciálních voličů si udržují pravicoví extremisté ze Zlatého úsvitu, a to navzdory uvěznění vedení strany na
základě obvinění z trestné činnosti.

Přes všechny špatné zprávy jen málokdo podle AP pochybuje o tom, že fiskální situace Řecka se pomalu zlepšuje, že výdaje jsou pod kontrolou a že se kdysi gigantický veřejný sektor zmenšil. Úvěrový rating země se začal dostávat z kritické úrovně. Akcie na aténské burze meziročně stouply o 28 procent. A podstatně klesly úvěrové sazby: výnosy desetiletých dluhopisů sklouzly na 8,42 procenta, a to z téměř 13 procent ještě na konci března.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek