Sobotkův „pan EU“ bude Tomáš Prouza

06.01.2014
Euroskop

Pravděpodobný budoucí premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jmenoval v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi svého kandidáta na státního tajemníka pro evropské záležitosti, kterým se má stát jeho někdejší náměstek na ministerstvu financí Tomáš Prouza (40). Nyní je evropským tajemníkem Vojtěch Belling.

Na Úřadě vlády má podle Bohuslava Sobotky působit státní tajemník a skupina, která připravuje podklady pro evropskou agendu premiéra. Neměla by se podle něj opakovat situace, která trvala až do loňského srpna, kdy v ČR působili dva státní tajemníci – jeden na Úřadu vlády a druhý na Ministerstvu zahraničí.

Pravděpodobný budoucí státní tajemník pro EU Tomáš Prouza působil v letech 2004 – 2006 jako náměstek ministra financí, kde získal zkušenosti s evropskou agendou. Od podzimu 2012 pracuje v USA jako expert Světové banky pro oblast finančních služeb.

Prouza byl při zahájení koordinace příprav České republiky na přijetí eura občas označovaný jako „pan euro“. Během své pracovní kariéry působil také v Americké obchodní komoře, nadaci Patriae a jako člen představenstva a ředitel pro regulatoriku společnosti Partners, kterou založil. Řídil také společnost Peníze a.s. provozující finanční portál penize.cz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek