AAA pro Německo. S&P potvrdila nejvyšší úvěrový rating

10.01.2014
čtk

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s potvrdila rating dlouhodobých závazků Německa na špičkové úrovni AAA. Výhled ponechala stabilní, což naznačuje, že změny ve svém úvěrové hodnocení největší ekonomiky Evropské unie v dohledné době nepředpokládá.

Agentura očekává, že německé veřejné finance dokážou dál odolávat případným ekonomickým otřesům a šokům na finančních trzích. „Ratingy Německa odrážejí náš pohled na jeho moderní, vysoce diverzifikovanou a konkurenceschopnou ekonomiku a dosavadní výkon vlády v podobě opatrných fiskálních opatření a výdajové discipliny,“ uvedla podle agentury Reuters v prohlášení S&P. Agentura se domnívá, že německá ekonomika projevuje svou „schopnost vstřebat velké ekonomické a finanční
šoky“.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splacení úvěru. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si peníze za velmi nízký úrok. Vzhledem k tomu, že vlády si peníze na refinancování půjčují rutinně, vysoký rating obvykle znamená úlevu pro státní rozpočet, protože země má nižší náklady na obsluhu dluhu.

Tempo růstu německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí loňského roku zpomalilo na 0,3 procenta z 0,7 procenta ve druhém čtvrtletí. Německý svaz obchodu BGA na začátku ledna předpověděl, že letos by tempo růstu německé ekonomiky mělo zrychlit na 1,5 procenta. Loňský růst předběžně činil 0,5 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek